listopada 10, 2014

Maślane ciastka z konfiturą


Nie mogłam nie upiec tych ciastek. W składzie mało skomplikowane, w wykonaniu jeszcze mniej. Nie powstrzymał mnie nawet potworny ból kręgosłupa, który mnie dopadł, więc musiały być szybkie w wykonaniu. Polecam zrobienie podwójnej porcji ciasta, bo ciastka znikają w zastraszającym tempie. Są pyszne, kruche i delikatne. Przepis wygrzebałam oczywiście u Doroty z Moich Wypieków. Na koniec chciałabym podziękować firmie Eterno za kolejne miłe zaskoczenie smakowe, czyli Śliwellę, która wzbogaciła smak tych ciastek - Dziękuję :)



Składniki na 2 blachy ciastek:
  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • kilka łyżek np. Śliwelli Eterno , czyli śliwki z czekoladą :)

Wykonanie:
Masło zmiksowałam mikserem na puszystą masę. Miksując dodałam cukier puder, potem żółtka i ekstrakt z wanilii. Nie przerywając miksowania dodałam partiami mąki i sól. Powstało mi fajne, miękkie i bardzo plastyczne ciasto, które przełożyłam do maszynki do ciastek i wyciskałam sobie takie coś w stylu kółek. Na środku każdego ciastka wykładałam po odrobinie czekośliwki, można użyć marmolady, lub ........ no właśnie. Nie będę podpowiadać, dodatek według własnej fantazji :) Ciastka pieką się błyskawicznie, bo w piekarniku nagrzanym do 180 stopni piekłam przez około 12 minut.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger