Przyznaję się sama, ten tort piekłam pod koniec września. Tak, wiem mamy grudzień. Ci z Was, którzy obserwują mnie na fan page`u na portalu Facebook, ten tort widzieli już we wrześniu, a przepis Wszyscy widzą właśnie dziś. Powinniście być jednak ze mnie dumni, przez pół nocy porządkowałam zdjęcia w telefonie i skończyłam, a drugie pół nocy nadrabiałam zaległości blogowe. Nie przyznam się ile jeszcze zaległych przepisów do wpisania mi zostało, to będzie niespodzianka :)
Wracając do tortu, przekroju nie ma, gdyż piekłam go dla pewnego sympatycznego 5 latka i tort pojechał na imprezkę. Jedyne co mogę pokazać to założone warstwy. Dlaczego w przepisie napisałam "dzielimy na trzy równe blaty"? Już wyjaśniam. Ja upiekłam dwa biszkopty z przepisu, który widzicie niżej, czyli miałam 6 warstw, choć potrzebowałam jedynie 4 warstwy. Co zrobiłam z pozostałymi blatami? Zrobiłam Czekoladową Rozkosz z Jagodami, już wiecie że w nazwie jest link :)
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 115 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 40 g masła roztopionego
BISZKOPT:
- Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :)
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami.
- Żółtka miksujemy z drygą połową cukru.
- Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy szpatułką do połączenia się składników, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło i ponownie mieszamy.
- Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
KREM PORZECZKOWY:
- 750 ml śmietanki kremówki 30%
- cukier puder do smaku
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki musu z czarnej porzeczki
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam domowego)
DODATKOWO:
- 2 opakowania M&M
- 2 opakowania +1 wafelek Pryncypałków
Wykonanie:
Zimną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Nie było to więcej niż 4 łyżki, ile dokładnie? Próbuję i dosładzam :) W drugiej misce szybko zmiksowałam mascarpone z musem z czarnej porzeczki. Do ubitej kremówki po łyżce dodawałam serek mascarpone zmiksowany z musem z czarne porzeczki.
Biszkopt pokroiłam na 3 równe blaty. Każdy blat posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, na który wykładałam krem porzeczkowy. Na koniec boki i wierzch tortu obsmarowałam naszym kremem. Boki obłożyłam wafelkami w czekoladzie, obwiązałam je niebieską wstążką. Na wierzch wysypałam cukierki M&M. Widzicie jak prosto?
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
ślicznie:)
OdpowiedzUsuńRozkoszny :) Mały jubilat musiał być zachwycony :)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńCzy po rozwiązaniu kokardą te walki nie odpadły?
OdpowiedzUsuńNie odpadły, dlatego, że tort jest posmarowany warstwą kremu po bokach i na górze ;)
Usuń