Składniki na ok 1 litr lodów:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30% (250 ml)
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 200- 300 g zmiksowanych truskawek
Do rondelka wlałam 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypałam cukier i na wolnym ogniu podgrzewałam mleko do momentu rozpuszczenia cukru. Nie wolno dopuścić do zagotowania! W między czasie do miseczki wybiłam żółtka, do których dolałam połowę szklanki mleka i roztrzepałam wszystko w miseczce. Kidy cukier w rondelku rozpuścił się, cały czas mieszając do rondelka wlałam roztrzepane żółtka z mlekiem i cały czas mieszając nadal podgrzewałam na małym płomieniu. Podgrzewałam do momentu zgęstnienia płynu, ma przypominać konsystencję bardzo rzadkiego kisielu. Kiedy już osiągnęłam tą konsystencję, rondelek wstawiłam do komory zlewy wypełnionej zimną wodą i w taki sposób studziłam zawartość rondelka. Kiedy mleko z żółtkami już było zimne ubiłam kremówkę i wlałam do miej masę mleczno-żółtkową i wymieszałam wszystko do połączenia się składników. Masę lodową wstawiłam do lodówki na całą noc, chociaż można wstawić na ok. 30 minut do zamrażalnika i co jakieś 10 minut dobrze przemieszać masę. Schłodzoną masę wlałam do maszyny i zgodnie z instrukcją zrobiłam lody. Połowę masy lodowej przełożyłam do pojemnika, a drugą pozostawiłam w maszynie do lodów i nadal się w niej mieszała, dolałam do niej zmiksowane truskawki z odrobiną cukru i mieszałam nadal. Kiedy masa lodowa truskawkowa ładnie zgęstniała przełożyłam ją do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki.
Lody można wykonać również bez maszyny do lodów, jednak konsystencja i puszystość będzie się trochę różnić od tej po maszynie do lodów. Przy metodzie bez maszyny po prostu masę lodową wkładamy do zamrażarki i przez 3 godziny mrożenia co 30 minut musimy wyciągnąć pojemnik z lodami i przemiksowywać mikserem lub przemieszać łyżką.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Lody można wykonać również bez maszyny do lodów, jednak konsystencja i puszystość będzie się trochę różnić od tej po maszynie do lodów. Przy metodzie bez maszyny po prostu masę lodową wkładamy do zamrażarki i przez 3 godziny mrożenia co 30 minut musimy wyciągnąć pojemnik z lodami i przemiksowywać mikserem lub przemieszać łyżką.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)