maja 21, 2015

Banany w Miodzie z Migdałami i Rumem z Patelni Grillowej - Na Szybko!


Chciało mi się bananów pieczonych, ale nie chciało mi się nawet włączać piekarnika. Szperałam po różnych przepisach i naoglądałam się różnych wersji pieczonych bananów z czekoladą, piankami i wieloma innymi słodkimi dodatkami, hmm, dla mnie banan sam w sobie jest słodki, więc czekoladowe dodatki nie dla mnie. Poleciałam potem na przepisy bananów smażonych i tam w składnikach oliwa? Ooo, to już znowu nie dla mnie. Zamknęłam laptopa i poszłam do kuchni i postanowiłam usmażyć banany bez tłuszczu i na szybko polałam je tym co miałam pod ręką :) Wyszło delikatnie i pysznie, nawet syn pochłonął większą część mojej porcji, a przyszedł tylko spróbować :)


Składniki:
Migdały w płatkach zrumieniłam na suchej rozgrzanej patelni.Banany obrałam ze skórki, przekroiłam wzdłuż na połówki. Każdą połówkę skropiłam sokiem z cytryny. Na rozgrzanej patelni grillowej poukładałam banany i smażyłam po kilka minut z każdej strony. Na końcu banany polałam miodem akacjowym i podlałam rumem i przytrzymałam banany jeszcze chwilę obracając je na drugą stronę. Na końcu wyłożyłam na talerz i posypałam zrumienionymi płatkami migdałów. Nam bardzo takie banany smakowały. Taka wersja uproszczona bardzo mi odpowiada, bo jest to szybki sposób na pyszne banany na ciepło.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger