Składniki:
- 125 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki golden syrup
- 200 g ciastek maślanych (u mnie Bonitki z Biedronki pełnoziarniste)
- 100 g pianek mini marshmallow
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Do rondelka włożyłam masło i wlałam golden syrup. Rozpuszczałam na bardzo małym płomieniu. Jak masło zaczęło się rozpuszczać wsypałam połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając rozpuściłam ją. Kiedy czekolada zaczynała się rozpuszczać rondelek zdjęłam z ognia. W misce miałam przygotowane połamane ciastka i pianki i do tej miski wlałam 2/3 mieszanki czekoladowej. Dokładnie wymieszałam, aby czekolada pokryła wszystkie kawałeczki. Zawartość miski wyłożyłam na blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm, ugniotłam lekko łyżką i na wierzch wylałam pozostałą czekoladę (tą 1/3 którą zostawiłam w rondelku).
Blachę wstawiłam do lodówki na całą noc, choć pewnie wystarczyłoby 2-3 godziny. Rano pokroiłam zastygnięte ciastka i pianki w czekoladzie, wierzch oprószyłam cukrem pudrem.
Ps. Jak wlałam czekoladę do ciastek lekko się zaniepokoiłam, że mieszanki czekoladowej jest zbyt mało, ale wystarczyło dobrze wymieszać, aby wszystko poszło zgodnie z planem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!