Przyznam się, że z tym smakiem pizzy zaryzykowałam. Poszłam na żywioł i postanowiłam połączyć łososia z puszki w sosie własnym z Ognistymi Pomidorkami Eterno. Dodatków w tej pizzy jest mało, zrobiłam to celowo, nie chciałam aby smak łososia się zagubił. Wyszło pysznie. Smak lekki, ale bardzo ciekawy. Smak łososia i pomidorki pękające w buzi uwalniając swój niesamowity smak. Nie byłabym sobą gdybym nie pokazała Wam mojej kolejnej propozycji smakowej.
Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm:
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- ok. 4 szklanki mąki pszennej (niepełne)
- 1 łyżka oleju z awokado Greencado
- 3/4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- garstka ziaren czarnuszki
Dodatki:
Do miski wsypuję sól, wsypuję ją na jeden bok miski. Następnie przesiewam mąkę, robię w niej zagłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam ciepłą wodę , jednocześnie mieszam w taki sposób, aby wymieszać drożdże i zagarniając trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć, na końcu wgniotłam w ciasto ziarenka czarnuszki. Dzielę ciasto na dwie części, z każdej formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam w rękach placek o średnicy 31 cm.
Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, na nie kawałki łososia odsączonego z zalewy i ogniste pomidorki. Na końcu posypałam startym żółtym serem. Pizzę piekłam około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni. Pizzę piekę na tak zwane oko, zawsze sprawdzam w pierwszej kolejności spód.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Wygląda bardzo smakowicie, bardzo ciekawy pomysł z tym łososiem. Przesyłam pozdrowienia z Krakowa!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego makijażowego bloga:
http://blondivy.blogspot.com/
pizza cudo ! podkradam przepis i zrobię domowego fast food-a !
OdpowiedzUsuńjeszcze ryby do pizzy nie dawałam:) ciekayw pomysł:)
OdpowiedzUsuń