Źródło: Od jednej zaprzyjaźnionej kucharki
SOS POMIDOROWY
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
Wykonanie:
Na patelnię wylewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pomidory i podgrzewamy do momentu, aż pomidory się rozpadną. Jak pomidory są już maziste dodajemy oregano i sól, a na końcu bazylię. Na koniec można sos zmiksować blenderem i od razu smarować pizzę lub przełożyć do miseczki. Jeśli sos wyjdzie nam za gęsty można dodać odrobinę gorącej wody.
SOS CZOSNKOWY
Składniki:
- kilka ząbków czosnku
- jogurt naturalny
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- świeży koperek
Wykonanie:
Czosnek obrać, posiekać, dodać do jogurtu. Następnie dodać łyżkę majonezu, przyprawy i posiekany koperek. Sos wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się "przeżarł".