Tak, to mój kolejny dzień z nasionami Chia. Aż jestem ciekawa, czy za kilka tygodni stanę się piękniejsza, zdrowsza......... :) Zobaczymy. Przy okazji opróżniam sobie zamrażarkę z owoców, kolejny sezon coraz bliżej, a w moich szufladach jeszcze mnóstwo zamrożonych witamin :) Dziś padło na jagody. Ot taki zwykłe koktajl jagodowy. Znowu nie posłodziłam kielicha :) Dla mnie był ok. Wiem, że Wy lubicie słodko, więc znowu proponuję zdrowe słodziki syrop z agawy lub ksylitol lub erytrol. UWAGA! Nadal pamiętamy, że maksymalna dawka dzienna Chia to 3 łyżeczki, a jeśli chodzi o codzienne używanie, nie wolno ich przyjmować dłużej niż przez 12 tygodni.
O nasionach Chia, ich właściwościach możecie poczytać w tym poście "Co się kryje w nasionach Chia?", który napisałam dla Was w lipcu zeszłego roku.
Składniki:
- 2 łyżeczki nasion Chia namoczone w 1/2 szklanki mleka
- duża garść jagód leśnych
- mleko
- opcjonalnie syrop z agawy lub ksylitol lub erytrol
Wykonanie:
Cóż.... Warstwę dolną, białą stanowią namoczone i napęczniałe przez noc nasiona Chia. Pamiętajmy aby przed kilka minut po zalaniu ich mlekiem, dokładnie je przemieszać widelcem. Warstwa górna to zmiksowane jagody z mlekiem. Jeśli słodzicie, to zróbcie to tylko w przypadku warstwy jagodowej podczas miksowania.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)