lipca 04, 2014

Co Kryje się w Nasionach Chia?


Nasiona Chia coraz częściej pojawiają się przepisy z użyciem tych nasion. Wiele osób dużo wie na ich temat, jednak są wśród Nas osoby, które nie mają pojęcia co to jest. Właśnie dla tej mniejszości postanowiłam napisać kilka słów o Chia.




Pochodzenie:
Salvia hispanica, czyli nasiona chia nazywane są również szałwią hiszpańską. Uprawiana była w Ameryce Środkowej i Południowo-Zachodniej.  Nasiona stanowiły bardzo ważny element diety Azteków, Inków i Majów. Obecnie uprawiane są głównie w Meksyku. Nasiona mają średnicę około 1 mm. Występują w kolorach od brązowego po szary. 

Co zawierają Chia?
50 g nasion dostarcza:
  • 245 kcal
  • 15 g tłuszczu, w tym:
  • 9 g kwasów tłuszczowych omega-3
  • 3 g kwasów tłuszczowych omega-6
  • 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych
  • 1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
  • 22 g węglowodanów
  • 8 g białka
  • 19 g błonnika
  • 9,5 mg sodu
  • 315 mg wapnia
  • 80 mg potasu (zawierają 2 razy więcej potasu niż banan i 3 razy więcej żelaza niż szpinak)
  • 1 mg magnezu
  • 2 mg cynku
  • 14,5 mg witaminy E
  • 5,5 mg witaminy B3

Włączenie nasion Chia do codziennej diety daje:
  • zawierają antyoksydanty
  • nie zawierają glutenu
  • Chłoną i zatrzymują wodę, pododobnie jak nasiona lnu. Nasiona Chia mogą wchłonąć 10 razy więcej wody niż ważą. Przez to poprawiają nawilżenie organizmu i pomagają zachować elektrolity i tu sportowcy często po nie sięgają
  • poprawiają perystaltykę jelit
  • Nasiona z płynem tworzą żel, co daje uczucie sytości i ta forma spowalnia trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych, co jest pozytywne dla osób odchudzających się i tych chorujących na cukrzycę
  • duży poziom wapnia jest korzystny dla układu kostnego
  • dobre tłuszcze dla dobrego funkcjonowania układu nerwowego
  • duża zawartość błonnika i wartościowych kwasów tłuszczowych mogą mieć korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia, ponieważ obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi
  • ochronny wpływ na wątrobę przy stosowaniu diety bogatotłuszczowej
  • poprawia się również wrażliwość na insulinę i tolerancja glukozy
  • poprawia działanie jelit (dzięki zawartemu błonnikowi) i działa na nie ochronnie
  • wzrost poziomu energii, poprawa nastroju i koncentracji,
Dawkowanie:
Dzienna dawka nasion nie powinna przekraczać 3 małych łyżeczek dziennie. Po spożyciu nasion powinno się przepić dużą ilością płynów, ze  względu na zawarty w nich błonnik.
Ja jak na razie jestem zachwycona koktajlami z nasionami Chia. Wypijam taki koktajl rano i faktycznie jest dosyć sycący.


Gdzie kupić i ile kosztują?
Ja w nasiona Chia zaopatruję się w sklepie SKWORCU. Jest to osobiście przeze mnie sprawdzony sklep z bardzo dobrej jakości produktami. Jest świetny, dlatego nie szukam innych dostawców. Osobiście polecam - dla mnie to skarbnica ciekawych, zarówno tradycyjnych jak również i niecodziennych produktów. Ile kosztują? 80g nasion Chia kosztuje 4,95 zł.


 
WAŻNE:
Nasiona Chia na pewno są bezpieczne w stosowaniu, jeśli regularne stosowanie nie jes dłuższe niż 12 tygodni. Badania nad nasionami wciąż trwają i dlatego kobiety ciężarne i karmiące piersią nie powinny spożywać tych nasion. Osoby z rakiem prostaty bądź wysokim ryzykiem jego wystąpienia powinny bardzo ostrożnie podchodzić do nich, gdyż wysokie spożycie kwasu alfalinolenowego, w który obfitują nasiona Chia zwiększa zachorowalność na ten nowotwór w przeciwieństwie do ryb i tłuszczu rybnego. Rozporządzenie Unii Europejskiej dopuściło nasiona Chia do stosowania w Polsce jako żywność Novel Foods. Ograniczono jednak stosowanie w wykorzystywaniu w produktach piekarniczych, wypiekach w ilości nie większej niż 5% gotowego produktu.

Na koniec zabrzmiało groźnie? Raczej nie. Przecież i nadmiar witamin i innych dobroczynnych produktów działa niekorzystnie na nasz organizm. Wiadomo, że z niczym nie należy przesadzać :)
SERDECZNIE pozdrawia Was BLONDYNKA :)


1 komentarz:

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger