lutego 05, 2013

Kajzerki


 Nie przerażajcie się czasem wykonania. W sumie tylko czas oczekiwania jest długi, ale w tym czasie można napić się kawy, pójść pod prysznic, posprzątać mieszkanie :) Każdy może znaleźć zajęcie dla siebie. Za pierwszym razem bułki posmarowałam jakiem z mlekiem i po upieczeniu bardzo się błyszczały - mnie to nie bardzo odpowiadało. Następne bułki smarowałam samym mlekiem i po upieczeniu były rumiane i matowe - dla mnie super! Najważniejsze jest to, że długo zachowują świeżość!  Żródło: Moje Wypieki.

Składniki na 10 bułek:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
1½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła lub oleju
mała garstka maku


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia i od dłoni. Dodać tłuszcz i wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się matowe. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie wyrabianie jest ważne). Następnie zostawić aby odpoczęło przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać  przez 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć  do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
SMACZNEGO !!!





Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger