Źródło: Moje Wypieki
Składniki na 3 średnie spody:
- 25 g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych (12 g)
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- ok. 4 szklanki mąki pszennej (niecałe)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
Drożdże suche rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 - 10 minut, a jeśli użyjecie drożdży świeżych, najpierw trzeba zrobić rozczyn.
Mąkę przesiewamy, robiąc w niej zagłębienie, do którego wlewamy drożdże i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy pod koniec dodając oliwę. Umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzamy raz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250-260ºC). Ja piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Źródło:MW.
SMACZNEGO !!!
