maja 05, 2013

Krewetki w towarzystwie jaśminowego ryżu











































 Krewetki, krewetki, baaardzo je lubimy:)


Składniki:

  • 250 g krewetek Królewskich
  • 1/4 kostki masła
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • odrobina soli i pieprzu
  • 2 torebki ryżu jaśminowego

Wykonanie:
Krewetki opłukujemy pod zimną wodą. Odcedzamy na sitku, przelewamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek o krewetki. Smażymy je kilka minut na średnim ogniu. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem, na końcu dodając posiekaną pietruszkę.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.


Krewetki układamy na talerzu w towarzystwie ryżu. Można polać ryż  powstałym na patelni sosem maślanym.


SAŁATKA Z ROSZPONKĄ:

Składniki:
  • kilka garści roszponki
  • ogórek
  • pomidorki śliwkowe
  • szczypiorek
  • sos Grecki Knorr
Wykonanie:
Sos rozrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na osobnych talerzach układamy kolejno: roszponkę, ogórek, pomidorki, całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem Greckim Knorr.

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger