Krewetki, krewetki, baaardzo je lubimy:)
Składniki:
- 250 g krewetek Królewskich
- 1/4 kostki masła
- sok z połowy cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- odrobina soli i pieprzu
- 2 torebki ryżu jaśminowego
Wykonanie:
Krewetki opłukujemy pod zimną wodą. Odcedzamy na sitku, przelewamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek o krewetki. Smażymy je kilka minut na średnim ogniu. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem, na końcu dodając posiekaną pietruszkę.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Krewetki układamy na talerzu w towarzystwie ryżu. Można polać ryż powstałym na patelni sosem maślanym.
SAŁATKA Z ROSZPONKĄ:
Składniki:
- kilka garści roszponki
- ogórek
- pomidorki śliwkowe
- szczypiorek
- sos Grecki Knorr
Wykonanie:
Sos rozrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na osobnych talerzach układamy kolejno: roszponkę, ogórek, pomidorki, całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem Greckim Knorr.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Super podane,a ja od niedawna lubię krewetki,kiedyś mnie obrzydzały,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń