Składniki na wielki garnek:
- 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
- 20 dag boczku wędzonego
- 5 małych lasek kiełbasy
- połowa główki czosnku
- 1 kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna,na której przygotowujemy własny wywar
- 2 łyżeczki startego chrzanu
- majeranek suszony
- pieprz
- sól
- 1 butelka zakwasu do żurku
- kilka listków laurowych
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
Dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo
- chleb z poprzedniego dnia
Wykonanie:
Mięso płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy w całości. Podczas gotowania zbieramy tworzące się szumowiny. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. W momencie gdy mięso będzie już miękkie wyciągamy je, wykładamy na deskę do krojenia i przytrzymując widelcem (żeby się nie poparzyć;)) kroimy w większą kostkę, którą ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy na małym ogniu. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni, po czym wrzucamy do garnka w mięsem, tak żeby nie wlać do niego wytopionego z boczku tłuszczu. Następnie na patelnie wrzucamy pokrojona w półksiężyce kiełbasę i smażymy chwilę. W między czasie obieramy czosnek i siekamy bardzo drobno. Do wywaru wrzucamy czosnek i podsmażoną kiełbasę. Wlewamy zakwas, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Ja żurek podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i czerstwym chlebem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)