października 12, 2013

Ciasteczka Lawendowe z Żurawiną


Składniki:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka lawendy (kwiatów)
  • otarta skórka z cytryny + odrobina soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść suszonej żurawiny, posiekanej

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek o grubości 3,5 cm, owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Chłodne ciasto wyjąć. Pokroić na 5-7 mm plasterki. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli będą troszkę niekształtne, to nic nie szkodzi, w czasie pieczenia kształt się wyrówna. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić na kratce.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger