marca 27, 2014

Kotlety Schabowe Inaczej


Obiad na szybko. Koleżanka opowiadała mi o jednym przepisie, który często robi. Podchwyciłam temat, jednak zmodyfikowałam trochę i nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się używać kostek rosołowych, vegety, zdarza mi się iść na łatwiznę, ale tym razem poszłam swoją ścieżką i przyprawy, które użyłam stworzyły jak dla mnie super smak. Dlaczego chadzamy na skróty? Żyjemy szybko, wciąż się spieszymy i dla mnie to nie ma sensu, poświęcamy swój czas na przygotowanie w jak najwyższym stopniu naturalnego i zdrowego dania, a na koniec i tak dodajemy szczyptę chemii, ja sobie dziś z tego zdałam sprawę i postanowiłam pracować nad tym i tą szczyptę zastępować naturalnymi przyprawami. 
Chciałam to mięso podać z kuskus`em, jednak mój syn wybrał ziemniaki i wybrałam tą opcję, którą lubi i zje ze smakiem. Ja jednak wolałabym kuskus, ale przyznam, że z ziemniakami bardzo smaczne było.


Składniki na 2 osoby:
  • 2 plastry schabu (o grubości do 2 cm)
  • 3 średnie cebule
  • ok. 300 g pieczarek
  • olej rzepakowy (użyłam z firmy Zielony Nurt)
  • papryka wędzona słodka SKWORCU
  • papryka chili
  • pieprz
  • sól ziołowa
  • malutka szczypta kminu rzymskiego (roztartego w moździerzu)
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów
Wykonanie:
  • Plastry schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy papryką wędzoną słodką, pieprzem i solą ziołową.
  • W głębokim garnku z przykrywką, albo w głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, niewielką ilość i wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki i smażymy do jej zeszklenia. W międzyczasie pieczarki czyścimy i kroimy w ćwiartki.
  • Zeszkloną cebulę zestawiamy na minimalny ogień,a w tym czasie przyprawione kotlety obtaczamy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, z jednej i drugiej strony do lekkiego zrumienienia. Następnie wkładamy kotlety do cebuli i dusimy pod przykryciem, podlewamy odrobiną wody, wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Kiedy mięso będzie już miękkie wrzucamy pieczarki, doprawiamy pieprzem, solą ziołową, kminem rzymskim, papryką wędzoną słodką, papryką chili w proszku, przykrywamy i dusimy jeszcze jakiś czas. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt wodnisty, wystarczy odparować trochę płynu.
  • Podajemy z ziemniakami, kuskusem, ulubioną kaszą lub ryżem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


5 komentarzy:

  1. Wygląda pyszni! Dziś spróbuję i dziękuję za pomysł - właśnie szukałam co by tu na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię normalne panierowane kotlety i dodaje jeszcze pomidory bez skory.
    Też wychodzą dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robi się Zobaczymy co wyjdzie :)
    PAWEŁ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie pyszny obiad ;) Czekam na wrażenia po obiedzie :)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger