lipca 29, 2014

Gulasz Wieprzowy z Groszkiem, Rozmarynem i Miętą



Gulasz z woka? Czemu nie! 


 

Składniki:
  • 50 g wieprzowiny bez kości (ja użyłam łopatki)
  • 2 marchewki
  • 15 dag groszku 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 gałązki mięty
  • sól
  • pieprz




Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Rozmaryn, miętę płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie obtaczamy w mące. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, na której musimy zeszklić cebulę i czosnek. Dodajemy obtoczone mięso i obsmażamy. Wlewamy niewielką ilość wody i odskrobujemy to co nam przywarło, jeśli tak jak mi nic nie przywarło dolewamy tyle wody, aby mięso było przykryte.Zagotowujemy, dusimy 10 minut. Dodajemy marchewkę, groszek, posiekany rozmaryn i miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Gulasz podałam z puree ziemniaczanym, które ułożyłam przy pomocy obręczy do potraw.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

 


/*post zawiera lokowanie produktu - Wok linii Whitestone Salento Ballarini/
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger