
Składniki:
- 50 g wieprzowiny bez kości (ja użyłam łopatki)
- 2 marchewki
- 15 dag groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 gałązki mięty
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Rozmaryn, miętę płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie obtaczamy w mące. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, na której musimy zeszklić cebulę i czosnek. Dodajemy obtoczone mięso i obsmażamy. Wlewamy niewielką ilość wody i odskrobujemy to co nam przywarło, jeśli tak jak mi nic nie przywarło dolewamy tyle wody, aby mięso było przykryte.Zagotowujemy, dusimy 10 minut. Dodajemy marchewkę, groszek, posiekany rozmaryn i miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Gulasz podałam z puree ziemniaczanym, które ułożyłam przy pomocy obręczy do potraw.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

/*post zawiera lokowanie produktu - Wok linii Whitestone Salento Ballarini/