lipca 15, 2014

Makaron Śmietanowo- Czosnkowy w Koszyczku z Boczku


Lubię makaron. Razem z dzieckiem uwielbiamy połączenia boczku, kremówki i czosnku. Tym razem postanowiłam upiec koszyczki z boczku, do którego włożyłam część makaronu z sosem śmietanowo- czosnkowym i pozostałą częścią obłożyć wokół. Ten obiad bardzo nam smakował. 


Składniki na 2 osoby:
  • 8 cienkich i długich plasterków boczku
  • 1/3 opakowania Fettucinne
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki parmezanu lub grana padano
  • pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Dwie kokilki ustawiłam do góry nogami, obłożyłam je folią aluminiową i na tak przygotowanych kokilkach przeplatałam boczek na kształt koszyczka. Kokilki z boczkiem włożyłam do piekarnika nagrzanego na ok. 180 stopni i piekłam do momentu zezłocenia boczku. W czasie, w którym boczek siedział w piekarniku wzięłam się za makaron. W miseczce wymieszałam kremówkę z żółtkami, parmezanem, solą i pieprzem. Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam na niej czosnek, do którego włożyłam ugotowany makaron, wlałam kremówkę z serem i wszystko razem wymieszałam szybko, chwilkę podgrzewając. Z piekarnika wyciągnęłam koszyczki z boczku, które położyłam na talerzach, do koszyczków włożyłam część makaronu z sosem, pozostałą część ułożyłam wokół koszyczków. Całość posypałam listkami świeżego tymianku.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger