maja 14, 2015

Pieczony Burak z Pomarańczami


Burak w kuchni fajna sprawa, tylko dlaczego ja do tej pory omijałam go szerokim łukiem? No ćwikła się nie liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej pieczony burak potem duszony w pomarańczach, pysznie. Ja podałam go ze smażonym camembertem, na który miał ochotę mój syn i wątróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła!


Składniki:
  • 2 buraki
  • 2 pomarańcze
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz



Buraki wyszorowałam, owinęłam folią aluminiową i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie podaję czasu pieczenia, bo zależy on od wielkości buraków przecież :) Buraki wystudziłam, obrałam i pokroiłam w ósemki. 
Rozmaryn posiekałam, pomarańcze sparzyłam wrzątkiem, wykroiłam cząstki. Robiłam to nad miską, bo chciałam złapać jak najwięcej soku, po wykrojeniu cząstek wycisnęłam nad miską błonki z pozostałościami miąższu i uzbierało się trochę soku, cząstki wrzucałam do miseczki z sokiem.
W rondelku rozgrzałam masło, oliwę, dodałam rozmaryn, miód, 2 łyżki octu balsamicznego i sok razem z pomarańczami i podgrzewałam na średnim ogniu przez około 3 minuty. PO tym czasie łyżką cedzakową wyciągnęłam cząstki pomarańczy i położyłam na talerzyk. Do sosu wrzuciłam ósemki buraka i dusiłam w sosie przez kilka minut. Na talerzu, na którym chciałam podać pieczonego buraka z pomarańczami ułożyłam trzy liście sałaty, na których poukładałam buraki, pomarańcze i całość polałam sosem i posypałam świeżą bazylią.
To był dzień z cyklu "Każdy ma ochotę na coś innego", więc podałam buraka z wątróbkami drobiowymi i serem camembert smażonego w panierce. Wyszedł sycący talerz, który zastąpił nam danie obiadowe, w efekcie końcowym pysznie.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



A teraz napiszę Wam kilka słów o tym co nowego wokół buraka ;)
Firmę Ballarini znacie, bo na moim blogu pojawia się, kurcze już ponad rok, no właśnie pojawia się od ponad roku. Pokazywałam i opowiadałam Wam o różnych liniach, ciągle ktoś tam marudził, że aaaa takie drogie, więc Moi Kochani dziś przedstawiam Wam świeżynkę :) Nowa linia, która jest połączeniem jakości granitu i dostępności jeśli chodzi o cenę. 

Linia LUCCA! 
Naczynia tej linii mają powłokę granitową, nie przywieralną typu non stick, czyli potrawy się nie przypalają i można smażyć je bez użycia tłuszczu.Kochani wiem co piszę, od roku na co dzień używam wyłącznie garnków i patelni Ballarini, nie oszczędzam ich specjalnie i do dziś mi służą! Nawet nie macie pojęcia, że jestem Wam w stanie porównać i napisać, że na przykład w woku linii Granitium potrawy szybciej się smażą i duszą niż w woku linii Whitestone Salento, różnica to kilkanaście sekund. Przypuszczalibyście? No więc na czym to skończyliśmy? Ooo, cena! Linia LUCCA nie kosztuje dużo kasy, więc myślę, że to Wam się też spodoba, a dodatkowo firma zrobiła fajną akcję z siecią sklepów Alma i te naczynia możesz kupić 50% taniej, chcesz dowiedzieć się więcej o tym? W takim razie kliknij, bo jak ja się o tym rozpiszę, to zamiast postu spod moich palców wyjdzie opowiadanie ;) Tu masz link jak kupić LUCCA 50% taniej! UWAGA promocja trwa do 31 maja! Czyli w przypadku tego rondelka, zamiast 125 zł zapłacicie 62,50 zł! Nieźle! Połowa ceny za taką jakość, kto by pomyślał.



Co ja tu dzisiaj mam? Rondelek, bez rondelka ja nie funkcjonuję w kuchni, poważnie. Używam codziennie, mało tego, często nawet kilka razy dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam, bo wiem, że nic nie przypalę i wszystko się uda i nawet zaschnięta na ściankach kasza manna zmyje się bez problemu i to miękką stroną gąbki, no bo jak non stick, to non stick, to faktycznie działa.Czy dzisiaj pisać Wam o powłokach, z czego się składa i właściwości? Pamiętacie pewnie, ale tak w mocnym skrócie napiszę, że:
  • powłoka non stick (umożliwia beztłuszczowe smażenie)
  • granitowa powłoka, komfort obcowania z naturą i ciekawy design
  • wygodna rączka
  • można używać w piekarniku do 160 stopni
  • niska cena
  • wysoka jakość
  • prostota w wykonaniu ułatwiająca utrzymanie naczynia w czystości
  • nie trzeba szorować, bardzo łatwo zmyć zaschnięte resztki
  • bezpieczna dla zdrowia i środowiska, bo nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich
  • 4 lata gwarancji
  • rondel tej linii ma lekko wygięte brzegi co ułatwia wylewanie płynnych produktów z rondelka
Kochani, ponad rok temu w moje ręce trafił rondel Ballarini linii Granitium i przeszedł naprawdę setki prób z różnymi potrawami, słodkościami i myty był wiele razy, zapiekany i nawet rączka się nie poluzowała, a powłoka nadal spełnia swoją funkcję jak na początku. Co więcej nic nie odprysnęło, jak chcecie mogę Wam go nawet pokazać. Sami zresztą widzicie, że piekę dużo i gotuję dużo, a kremy i inne małe potrawy najlepiej mi się przyrządza w rondelku. Rondelek linii LUCCA już ma za sobą kilkanaście prób, kasza manna,  masa do  wafli, wczorajszy krem do karpatki, duszenie buraka, ziemniaki, mleko, karmel :) Jestem zadowolona bardzo, a dziecku mojemu spodobał się design, że z zewnątrz jest matowy grafitowy, a w środku granit, mi tez się to podoba ;)  

1 komentarz:

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger