wtorek, 5 lutego 2013

Babeczki kruche z kremem straciatella


Źródło: Notes Rodzinny

SKŁADNIKI na ok 12 szt:

  • 12 dag mąki pszennej
  • 6 dag masła
  • 4 dag cukru pudru
  • 2 surowe żółtka

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki  i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy na kolor i sprawdzamy wykałaczką .

KREM:
250 ml śmietany kremówki 36 % ( schłodzonej min.dobę)
250 ml serka maskarpone
1/4 szkl cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii
100 g gorzkiej czekolady startej na wiórka

PRZYBRANIE:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • galaretka
  • owoce z konfitury
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ziarenka wanilii. Serek mascarpone zmiksować kilka sekund w osobnej misce i dodawać go po łyżce do śmietanki i szybko zmiksować. Na koniec dodać startą czekoladę. Galaretkę rozpuścić i pozwolić stężeć. Czekoladę rozpuścić na parze, przelać do woreczka i na papier do pieczenia wycisnąć np. serduszka, następnie włożyć do lodówki. Do upieczonych i wystudzonych babeczek włożyć po małej kosteczce galaretki, na nią szprycą wycisnąć krem straciatella, na wierzch położyć wisienkę z konfitury i serduszko z zastygniętej czekolady.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi będzie poznać Twoją opinię na temat dania/deseru. Masz pytania? Pytaj śmiało! Jeśli wykonałeś je z mojego bloga - pochwal się koniecznie! Będzie super jak podeślesz zdjęcie takiego dania na adres fallenangel172@interia.eu , chętnie opublikuje zdjęcie na Fan Page`u bloga w "Galerii Czytelników" :)
Komentujmy kochani, ale z działu komentarzy nie róbcie tablicy reklamowej swoich blogów, wklejając linki do nich i zaproszenia do konkursów.
Buziaki Kochani :)