lutego 05, 2013

Bożonarodzeniowy Tort Korzenny


Źródło: Kwestia Smaku.

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej
  • 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

Nasączenie:
  • sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki)
Przełożenie:
  • średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców)
Masa:
  • 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) - bardzo dobrze schłodzonej
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu
Dekoracja:
  • tarta mleczna czekolada na boki
  • cynamon na wierzch
  • użyłam również kilka połówek wiśni z konfitury
Przygotowanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka - oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy przesiać  1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na  najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty.
Masa: Zimną śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować kilka sekund. Wymieszać mascarpone  z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości soku pomarańczowego, posmarować połową konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z cynamonem. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości soku z pomarańczy, posmarować resztą konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z cynamonem. Przykryć ostatnim, górnym krązkiem, skropić do resztą soku. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
Boki tortu obłożyć dłonią tartą czekoladą. wierzch posypać cynamonem. Ułożyć kilka wiśni z konfitury. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach schładzania.
* można samemu zrobić szablon i posypać cynamonem w dowolnie wymyślony przez siebie wzór.
* wórki mozna zetrzeć na tarce lub nożem.
* wygląd tortu zależy od naszej fantazji :)
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger