Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 15 dag sera żółtego
- 1 jajko
Dodatkowo:
- jajko do panierki
- bułka tarta
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, obieramy cebulę i siekamy, wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i dodajemy na patelnię. Smażymy, aż cały płyn z pieczarek odparuje. Dodajemy rozbełtane jajko, aby cały farsz się zespolił. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać chili. Farsz układamy na naleśnikach, posypujemy startym serem, następnie zawijamy krokiety. Każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni.
- Obtaczamy zawinięte naleśniki z farszem w jajku i bułce tartej. Obsmażyć.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)