lutego 11, 2013

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem




Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • jajko do panierki
  • bułka tarta


Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, obieramy cebulę i siekamy, wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i dodajemy na patelnię. Smażymy, aż cały płyn z pieczarek odparuje. Dodajemy rozbełtane jajko, aby cały farsz się zespolił. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać chili. Farsz układamy na naleśnikach, posypujemy startym serem, następnie zawijamy krokiety. Każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.





Ciasto na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni.
  • Obtaczamy zawinięte naleśniki z farszem w jajku i bułce tartej. Obsmażyć.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger