lutego 11, 2013

Spaghetti a`la Carbonarra



Na zdjęciu widać wersję "na wynos":) U mnie carbonarra znika zanim zdąży wystygnąć. Mój syn mógłby jeść ją praktycznie codziennie:)

Składniki:
  • 300 g suchego makaronu tagiatelle
  • 170 g wędzonego boczku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek parmezanu lub pecorino
  • 3 żółtka
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub rozmaryn świeży (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Żółtka mieszamy ze śmietaną i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
  3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i grubo posiekany czosnek.
  4. Gdy boczek lekko się przesmaży, dokładamy do niego ugotowany makaron (nigdy odwrotnie) i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Wyłączamy kuchenkę.
  5. Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy, ponieważ makaron jest gorący, żółtka powinny lekko zgęstnieć i sos zrobi się kremowy. Jeśli dzieje się to za szybko, całkowicie zdejmujemy z kuchenki patelnie. Jeśli za wolno, trzymamy na gorącym wyłączonym palniku.
  6. Jak sos zrobi się kremowy i ładnie oblepi makaron, nakładamy carbonarrę na przygotowane wcześniej talerze. Posypujemy pozostałym parmezanem i jeśli ktoś lubi, posiekaną natką pietruszki lub świeżym rozmarynem.
SMACZNEGO !!!
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger