lutego 05, 2013

Królewicz

Źródło: Notes rodzinny
CIASTO MIODOWE:


  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 15 dag  margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki miodu


Margarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni.

BISZKOPT Z 4 JAJEK:


  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 szklanki i łyżeczka cukru
  • 4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i 1/2 łyżeczki octu. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić. Dalej miksując dodać żółtka. Na końcu przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką w taki sposób, aby napowietrzyć masę. Należy masę wymieszać szybko i energicznie. Piec w temperaturze 150-180 stopni, 25 minut (max. 30).

KREM:
  • 20 dag cukru
  • 0,5 l mleka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 margaryna
Z podanych składników ugotować budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy do rozpuszczenia. Ciepłym kremem smarujemy placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek miodowy. Możemy posmarować boki ciasta i wierzch. Na koniec wylewamy polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi.

POLEWA:
  • 1 jajo
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
Jajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić pół kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao, na koniec wlać roztopioną margarynę.



UWAGI:
  • Zarówno krem jak i polewa szybko gęstnieją, więc przygotowujemy jak mamy upieczone i wystudzone placki.
  • Zauważyłam, że jeśli do ciasta miodowego dodaję miód gryczany to ciasto bardzo dobrze się wygniata na blaszce; a jeśli dodaje miód kwiatowy to ciasto bardzo się klei i wygniatam schłodzona łyżeczką. Im gęstszy miód tym łatwiej się pracuje z ciastem.
  • Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak placki miodowe nasiąkną kremem.
SMACZNEGO !!!




Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger