CIASTO MIODOWE:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 15 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki miodu
Margarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni.
BISZKOPT Z 4 JAJEK:
- 4 jaja
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 szklanki i łyżeczka cukru
- 4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag cukru
- 0,5 l mleka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 cukry waniliowe
- 1 margaryna
- 1 jajo
- 3 łyżki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki kakao
- Zarówno krem jak i polewa szybko gęstnieją, więc przygotowujemy jak mamy upieczone i wystudzone placki.
- Zauważyłam, że jeśli do ciasta miodowego dodaję miód gryczany to ciasto bardzo dobrze się wygniata na blaszce; a jeśli dodaje miód kwiatowy to ciasto bardzo się klei i wygniatam schłodzona łyżeczką. Im gęstszy miód tym łatwiej się pracuje z ciastem.
- Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak placki miodowe nasiąkną kremem.
takie ciacha to ja lubię :) oj lubię ;)
OdpowiedzUsuń