lutego 08, 2013

Kurczak w jogurtowej pikantnej marynacie i zapiekane rozmarynowe ziemniaczki z cytryną


Źródło: Kwestia Smaku
KURCZAK W JOGURTOWEJ PIKANTNEJ MARYNACIE:
Składniki:
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 świeży ananas lub ananas z puszki
  • ok. 250 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka  w proszku łagodna
  • sól
Marynata do kurczaka:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili
Wykonanie:
Składniki marynaty połączyć. Pierś z kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu.

ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI:
Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny (można dać mniej do smaku)
  • 1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  • 6 małych ząbków czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez ok 9 minut, następnie odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub więcej, wszystko zależy od wielkości ziemniaków, piec do momentu aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu można przemieszać, starając się aby czosnek znajdował się na wierzchu ziemniaków.

Pieczone rozmarynowe ziemniaczki  idealnie pasują do kurczaka i ryb!

SMACZNEGO !!!
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger