Źródło: Kwestia Smaku
KURCZAK W JOGURTOWEJ PIKANTNEJ MARYNACIE:
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 świeży ananas lub ananas z puszki
- ok. 250 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papryka w proszku łagodna
- sól
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki chili
Składniki marynaty połączyć. Pierś z kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu.
ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI:
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 kg ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej cytryny (można dać mniej do smaku)
- 1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
- 6 małych ząbków czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez ok 9 minut, następnie odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub więcej, wszystko zależy od wielkości ziemniaków, piec do momentu aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu można przemieszać, starając się aby czosnek znajdował się na wierzchu ziemniaków.
Pieczone rozmarynowe ziemniaczki idealnie pasują do kurczaka i ryb!
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!