Ci wszyscy, którzy nie przepadają za krewetkami powinni spróbować tego!!!
Źródło: Kwestia Smaku
Źródło: Kwestia Smaku
SKŁADNIKI na 2 porcje:
• 8 krewetek Black Tiger
• 2 porcje makaronu spaghetti (100 g)
• 70 g masła
• 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
• 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)
• sok z cytryny
• 2 porcje makaronu spaghetti (100 g)
• 70 g masła
• 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
• 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)
• sok z cytryny
- Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki nacinamy po wewnętrznej stronie, tak aby się otworzyły podczas smażenia.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, zachowując 2-3 łyżki wody.
- W międzyczasie na patelni na małym ogniu roztapiamy masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy krewetki i ok. 30 sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki.
- Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany sos z patelni. Po wymieszaniu podajemy skrapiając danie sokiem z cytryny.