kwietnia 05, 2013

Tęczowy sernik pod chmurką


Sernik inny niż wszystkie. Smaczny, nawet bardzo:) Kolory, hmm wygląda trochę plastykowo, ale nie jadamy kolorów codziennie. Poprawia humor, szczególnie w taki szary dzień jak dziś. "(...) więc chodź pomaluj mi świat na żółto i na niebiesko; niech na niebie stanie tęcza, malowana twoją kredką(...)" Przepis znalazłam na Moje Wypieki.

Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt.


Składniki na spód:
  • 120 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g masła

Wykonanie:
Ciastka bardzo mocno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Ja to robiłam w malakserze. Wymieszać do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm ( ja robiłam w formie o średnicy 23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.



Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja miksowałam w malakserze)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze w żelu: czerwony, różowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy.

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki oprócz barwników zmiksować lub utrzeć ręcznie do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie powinno być grudek.
Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na czubek łyżeczki, barwy po upieczeniu są intensywniejsze!), wymieszać.
Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy (jak w zebrze). Nie mieszać.
Piec w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
*sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą;
przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz.

Śmietankowa chmurka:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, uważając, by jej nie przebić. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać.
Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową.

SMACZNEGO !!!

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger