kwietnia 05, 2013

Ziemniaczki z parmezanową skórką


Źródło: Kwestia Smaku

Składniki na 3-4 porcje:
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • listki z 1 gałązki rozmarynu posiekanego
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
  • około 1/2 szklanki parmezanu
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
  • Piekarnik nagrzać do 220°C. Dno blaszki o wymiarach minimum 20*30 cm posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ziemniaki obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, przepłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować.
  • Ziemniaki gotować przez około 5 minut, następnie odcedzić, odparować i przełożyć do blaszki. Ziemniaki posypać suszonym oregano, rozmarynem, skórką cytrynową, świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku, skropić resztą oliwy i delikatnie wymieszać dłońmi.
  • Posypać parmezanem i jeszcze raz przemieszać tak, aby większość posypki znalazła się na ziemniakach. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35-45 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia ziemniaczki raz przewrócić na drugą stronę.
SMACZNEGO !!!
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger