- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- listki z 1 gałązki rozmarynu posiekanego
- 1/2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
- około 1/2 szklanki parmezanu
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- Piekarnik nagrzać do 220°C. Dno blaszki o wymiarach minimum 20*30 cm posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ziemniaki obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, przepłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować.
- Ziemniaki gotować przez około 5 minut, następnie odcedzić, odparować i przełożyć do blaszki. Ziemniaki posypać suszonym oregano, rozmarynem, skórką cytrynową, świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku, skropić resztą oliwy i delikatnie wymieszać dłońmi.
- Posypać parmezanem i jeszcze raz przemieszać tak, aby większość posypki znalazła się na ziemniakach. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35-45 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia ziemniaczki raz przewrócić na drugą stronę.
dałabym się pokroić teraz za takie ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuń