Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej
- 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Przygotowanie:Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty.
Mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis :) Robię podobnie i zawsze biszkopt wychodzi :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia,
Agata