maja 24, 2013

Biszkopt Czekoladowy na Tort

Zawsze wychodzi. Nigdy nie opada. Nie trzeba nim rzucać, przyznam się - nigdy nie rzucałam swoimi biszkoptami, które nigdy mi nie opadają. Polecam!


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej
  • 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia


Przygotowanie:Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy przesiać  1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na  najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty.
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger