maja 23, 2013

Tort Pomarańczowo - Waniliowy z Miętową Nutą



Najwyższy czas, aby w końcu pojawił się przepis mojego urodzinowego tortu. Wszystko szło nie tak. Truskawki w ciągu nocy jakimś cudem spleśniały, nie mogłam kupić nowych, bo święto, wszystkie sklepy pozamykane. Całą wizję szlag trafił. W domu tylko pomarańcze i kolorowe cukierki ech. Jakoś wybrnęłam i powstał taki oto awaryjny tort i do tego bardzo dobry:)

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Biszkopt:Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka - oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, po tym dodajemy cukier puder ciągle miksując, na końcu stopniowo dodajemy żółtka. Następnie do masy przesiewamy 1/3 mieszanki mąk, kakao i proszku do pieczenia, krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Wsypujemy kolejne 1/3 mieszanki mąk, znowu krótko zmiksować i na koniec pozostałą 1/3 mieszanki. 
Masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do środkowej części piekarnika na kratkę i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie musimy przekroić na 3 równe blaty.


Masa miętowa:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • kilkanaście kropel ekstraktu miętowego

Masa:Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Mascarpone rozmiksować chwilkę w osobnej misce i dodać do ubitej kremówki. Na koniec dodać ekstrakt miętowy i zmiksować krótko. Ta masa potrzebna jest do jednej warstwy.



Masa waniliowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ziarenka z dwóch lasek wanilii
Masa:Podobnie jak przy masie miętowej, z tym, że zamiast ekstraktu miętowego dodajemy ziarenka waniliowe. Masa na drugą warstwę, wierzch i boki tortu.


GANACHE:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady połamanej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
Ganache: Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku. Powstałą masę wylewamy na wierzch tortu, na który następnie układamy obrane kawałeczki pomarańczy, wtykając gdzieniegdzie listki świeżej mięty.Całość posypujemy odrobiną startej białej czekolady.

Dodatkowo:
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka musu truskawkowego
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 2 łyżki białej czekolady startej na tarce

Każdy blat smarujemy najpierw musem, a potem masą. Musu użyłam zamiast ponczowania blatów biszkoptowych.

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)






Obok mojego tortu widać mniejszy torcik, który zrobiłam przy okazji, tak bez okazji dla mojego syna. Przepis jest na blogu. Młody zjadł ten tort prawie sam, bardzo mu smakował:)


4 komentarze:

  1. wygląda wyśmienicie:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ślicznie - jakbyś nie powiedziała, że coś poszło nie tak, to sama bym się nie domyśliła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki. Mialem dzis podobny problem. Mialem jakies dziwne maslo, klasyczny krem tortowy tupu Russel mi nie wyszedl, krem jakis rzadki, wszystko plynelo. Wiec skoczylem do sklepu po skladniki I zrobilem wg twojego przepisu. Wyglada pycha a jutro sie przkonamy jak smakuje. Pozdrawiam, Rafal

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie super! Cieszę się, że blog kolejny raz pomógł ;)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger