Od dawna miałam ochotę na tą zupę. Banalnie prosta w wykonaniu i chyba nie ma możliwości, żeby komukolwiek nie wyszła. W smaku bardzo dobra - uwielbiam wszystko co ma smak serowy. Na pierwsze danie w sam.
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 250 g serka topionego śmietankowego
- 2 cebule pokrojone w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 1 garść pietruszki lub cebuli dymki posiekanej
- sól
- biały pieprz
- grzanki
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. W rondelku podgrzewamy bulion, do którego dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy, cały czas gotując, aż rozpuszczą się całkowicie. Kiedy serki się rozpuszczą w bulionie dodajemy usmażoną cebulę i czosnek. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką lub drobno posiekaną dymką.
Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)