czerwca 17, 2013

Fałszywy "Sernik na Zimno", czyli deser grysikowy!

Nie macie pojęcia ile osób nabrało się na ten Fałszywy "Sernik"! Każdy kto próbował myślał, że zjada sernik na zimno z truskawkami, nawet mój podejrzliwy syn zjadł nie domyślając się, że tak naprawdę zjada kaszę mannę, której zarzekał się, że nigdy nie zje! Trzeba to sprawdzić! Przepis z jednego z moich ulubionych blogów Moje Wypieki


Składniki na blachę 26*22 cm:
  • połowę dużego opakowania ciastek Petit Beurre
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • truskawki
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Wykonanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą, na której układamy ciastka. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i pozostawiamy do ostudzenia.
Do garnka wlewamy mleko i gotujemy, do ciepłego leka wsypujemy cukry i wkładamy masło, zagotowując całość. Do gotującego mleka wsypujemy kaszę mannę, mieszamy o gotujemy ją do około dwóch minut. Powstałą gorącą masę wylewamy na ciastka. W masę wciskamy całe truskawki, jedna obok drugiej. Studzimy. Na wystudzoną kaszę i truskawki wylewamy tężejącą galaretkę. Deser wkładamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger