sierpnia 02, 2013

Czekoladowy Tort Straciatella z Malinami


Nie mogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego)
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 50 g kakao
  • 60 ml mocnej kawy
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
W rondelku rozpuszczamy masło, zastawiamy z ognia, wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę i pozostawiamy do przestudzenia.
W miseczce mieszamy kakao, śmietanę, kawę i mleko. Odstawiamy.
Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Teraz bierzemy dużą miskę i wbijamy do niej jajka w całości i miksujemy, dodajemy cukier i miksujemy kilka minut do jasności i puszystości.
Następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy, potem wlewamy mieszankę kakao, kawy, śmietany i mleka, miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy szybko tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 22 cm albo formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej masę i pieczemy  w temperaturze 160 stopni 25 - 30 minut, choć ja piekłam w troszkę wyższej temperaturze i kilka minut dłużej. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części.


Masa Straciatella z Malinami:
  • 600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady mlecznej startej na tarce o grubych oczkach
  • ok.500 g malin


Wykonanie:
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W misce obok zmiksować serek mascarpone, który dodać do kremówki w dwóch częściach. Zmiksować tylko do połączenia składników, albo wymieszać szpatułką. Na końcu wsypać startą czekoladę i wymieszać szpatułką.

Dodatkowo:
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 50 g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
  • garść malin
  • kilka listków świeżej mięty


Wykonanie:
Jeden z przekrojonych blatów układamy na paterze, nasączamy połową szklanki herbaty. Wykładamy na blat 1/3 częścią kremu, na który układamy maliny, jedna obok drugiej, na maliny wykładamy kolejną porcję kremu, przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą herbaty, wykładamy ostatnią część kremu. Na wierzch układamy na około maliny, środek tortu posypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy listkami mięty. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



3 komentarze:

  1. Wygląda tak apetycznie, że skusiłabym się na kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Porównanie? tak jak-Ogromny magnes przyciąga metale- tak albo z jeszcze silniejszą mocą ten torcik przyciąga wzrok - raj dla oczu- a co odczuwa język?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ciepłe słowa :)
      Co odczuwa język? Tort jest tak lekki i rześki w smaku, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Koniecznie go musisz zrobić!
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger