Gruszki i imbir, świetny duet. Muffinki to kilka minut pracy i tyle pyszności. Zniknęły jeszcze ciepłe. Źródło: Moje Wypieki
Składniki na 12 szt:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 75 g brązowego cukru + do posypania muffinek przez pieczeniem
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 140 ml kwaśnej smietany 12% lub 18%
- 125 ml ojeju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 300 g gruszek obranych i pokrojonych w kostkę
Wykonanie:
Wszystkie składniki miałam w temperaturze pokojowej.
W jednej misce wymieszałam składniki suche, w drugiej składniki mokre. Potem mokre wlałam do suchych i wymieszałam do momentu połączenia się składników. Na końcu dodałam gruszki i wymieszałam. Ciasto rozłożyłam do dwunastu papilotek, każdą muffinkę posypałam cukrem brązowym po wierzchu i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam ok 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studziłam na kratce, choć tak jak wspomniałam na początku zjedliśmy jeszcze ciepłe :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)