października 18, 2013

Ciastko w rozmiarze XXL


"Do czego to doszło, że pieczesz jedno ciastko :)" -  to słowa mojego syna. No tak, jedno ciastko, ale konkretne. Smak - sami oceńcie. Pracy przy tym ciastku dosłownie kilka minut, pieczenie 20 minut, uśmiech na twarzy dziecka - bezcenny. Przepis odrobinkę prze mnie zmieniony pochodzi z bloga Śladami Słodkiej Babeczki

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 120 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 125 g posiekanej czekolady mlecznej i gorzkiej
  • 50 g M&M lub innych kolorowych groszków podobnego typu

Wykonanie:
Masło z cukrem i solą ubić na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać po prochu mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, ciągle miksować. Na końcu zmieniłam końcówki w mikserze na spiralne i wmieszałam M&M i posiekaną czekoladę. Powstała grudkowata masa, jaką widać na zdjęciu wyżej,którą wyłożyłam do nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia płytkiej formy o średnicy 30 cm.
Piekłam w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20 minut. Po lekkim przestudzeniu pokroiłam na 16 trójkątów, a potem tylko patrzyłam jak znikają z talerza:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)




7 komentarzy:

  1. O nieeee! Muszę upiec to chłopakowi, bo on wręcz uwielbia M&Msy :D Można zamiast brązowego cukru dodać zwykły? I czy można pominąć sodę? Mam z nią zawsze problem, bo nie ważne ile jej dodam zawsze ją czuć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć zwykłego, ale z trzcinowym jest lepsze. Ja też nie znoszę sody i w tym ciachu jej nie czuć, uwierz mi wyczułabym ;)

      Usuń
    2. No to świetnie :D Chłopak też od razu wyczuwa sodę i czasem mi głupio przed nim, bo też jej nie lubię czuć. Jeszcze mam pytanko, może trochę dziwne. Jak to jest z tym papierem do pieczenia i smarowaniem tłuszczem formy? :D Smaruję masłem formę i dopiero papier czy jak? Pytam, bo nigdy nie używałam tak papieru do pieczenia.

      Usuń
    3. Papier do pieczenia kupuję w sklepie Biedronka i powiem Ci, że rzadko bardzo smaruję blachę jak używam ten papier do pieczenia. W przypadku tego ciacha po prostu wyłożyłam papier na suchą blachę i wysypałam ciasto na to i ugniotłam palcami masę na jednakową grubość ;)

      Usuń
  2. W przepisie jest: 125 g posiekanej czekolady mlecznej i gorzkiej. Po 125 g każdej czy już obu? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tu możesz pomieszać według upodobań. Dodaj jaką lubisz, jeden rodzaj lub kilka.

      Usuń
  3. Genialne jest to ciastko, moje dzieci upiekły je 2 dni temu ... zajadają tak, że prawie już nie ma .. a pokroiłam na całe mnóstwo mniejszych kwadracików:). Dziękuję za przepis, do którego będziemy na pewno wracać:)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger