- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 120 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 125 g posiekanej czekolady mlecznej i gorzkiej
- 50 g M&M lub innych kolorowych groszków podobnego typu
października 18, 2013
Ciastko w rozmiarze XXL
7 komentarzy:
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!
O nieeee! Muszę upiec to chłopakowi, bo on wręcz uwielbia M&Msy :D Można zamiast brązowego cukru dodać zwykły? I czy można pominąć sodę? Mam z nią zawsze problem, bo nie ważne ile jej dodam zawsze ją czuć :(
OdpowiedzUsuńMożesz użyć zwykłego, ale z trzcinowym jest lepsze. Ja też nie znoszę sody i w tym ciachu jej nie czuć, uwierz mi wyczułabym ;)
UsuńNo to świetnie :D Chłopak też od razu wyczuwa sodę i czasem mi głupio przed nim, bo też jej nie lubię czuć. Jeszcze mam pytanko, może trochę dziwne. Jak to jest z tym papierem do pieczenia i smarowaniem tłuszczem formy? :D Smaruję masłem formę i dopiero papier czy jak? Pytam, bo nigdy nie używałam tak papieru do pieczenia.
UsuńPapier do pieczenia kupuję w sklepie Biedronka i powiem Ci, że rzadko bardzo smaruję blachę jak używam ten papier do pieczenia. W przypadku tego ciacha po prostu wyłożyłam papier na suchą blachę i wysypałam ciasto na to i ugniotłam palcami masę na jednakową grubość ;)
UsuńW przepisie jest: 125 g posiekanej czekolady mlecznej i gorzkiej. Po 125 g każdej czy już obu? :D
OdpowiedzUsuńTak, tu możesz pomieszać według upodobań. Dodaj jaką lubisz, jeden rodzaj lub kilka.
UsuńGenialne jest to ciastko, moje dzieci upiekły je 2 dni temu ... zajadają tak, że prawie już nie ma .. a pokroiłam na całe mnóstwo mniejszych kwadracików:). Dziękuję za przepis, do którego będziemy na pewno wracać:)
OdpowiedzUsuń