listopada 17, 2013

Pomarańczowe Ciasteczka z Kaszą Manną


Ten przepis zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wykonać w swojej kuchni. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakowała kasza manna w ciastkach i ..... całkiem nieźle! Dobre to były ciastka! Były, bo nie ma po nich śladu:) Źródło: Palce Lizać


Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 100 g cukru pudru
  • 55 g kaszy manny lub polenty
  • sok z pomarańczy ok.2 łyżek
  • 150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 50 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce miksujemy masło z cukrem pudrem, skórką i sokiem z pomarańczy, do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę mannę i przesianą mąkę. Mieszamy i wyrabiamy ciasto metalową łyżką. Ciasto przekładamy do maszynki do ciastek lub zawijamy w spory kawałek folii spożywczej i formujemy wałek. który kształtujemy tak, aby boki stały się kwadratowe. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.

Dobrze schłodzone ciasto kroimy ostrym nożem na 1 cm plastry lub wyciskamy ciastka przez maszynkę do ciastek. Układamy na blasze zostawiając 2 cm  odstępy. Pieczemy 14 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika są nadal miękkie i musimy odczekać około 5 minut. Po tym czasie przekładamy je na kratkę kuchenną. Po całkowitym wystudzeniu albo zanurzamy do połowy ciastka w roztopionej czekoladzie, albo polewamy czekoladą po wierzchu jak ja to zrobiłam.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA:)








Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger