Falstart świąteczny? Ja nazwałabym to ciekawością. Smak i zapach ciastek - pierwsze skojarzenie to święta Bożego Narodzenia. Pomarańcza i gorzka czekolada to dobre połączenie. Kruche i delikatne ciacha mnie osobiście przypadły do gustu:) Źródło: Palce Lizać
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 250 g maki pszennej
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady roztopionej w wodnej kąpieli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier, sól i żółtka i nadal miksujemy do białości. Następnie dodajemy otartą skórkę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę. Na koniec wsypujemy posiekaną z grubsza czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulę, która zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm i foremką wycinamy niewielkie gwiazdki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone ciastka ozdabiamy stopiona czekoladą.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)