listopada 16, 2013

Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe


Falstart świąteczny? Ja nazwałabym to ciekawością. Smak i zapach ciastek - pierwsze skojarzenie to święta Bożego Narodzenia. Pomarańcza i gorzka czekolada to dobre połączenie. Kruche i delikatne ciacha mnie osobiście przypadły do gustu:) Źródło: Palce Lizać


Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 g maki pszennej
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady roztopionej w wodnej kąpieli

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier, sól i żółtka i nadal miksujemy do białości. Następnie dodajemy otartą skórkę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę. Na koniec wsypujemy posiekaną z grubsza czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulę, która zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm i foremką wycinamy niewielkie gwiazdki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone ciastka ozdabiamy stopiona czekoladą.
SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger