marca 11, 2014

Keks Angielski


Do keksa zbierałam się ponad tydzień. Nie wiem dlaczego, ale chodziłam obok przepisu, a zabrać się za pieczenie nie mogłam. Ale jak widzicie na załączonym obrazku leń wyjechał, a ja keksa upiekłam, tym bardziej wiedząc, że moja przyjaciółka uwielbia keksy. Co mój syn na to ciasto? Wiadomo obchodził łukiem, nawet spróbować nie chciał - nie lubi bakalii, więc już wiadomo dlaczego :) Keks wyszedł pyszny! Najlepszy jednak jest na drugi trzeci dzień po upieczeniu, choć mi smakował jeszcze ciepły - tak przyznaję się, jeszcze ciepły rozkroiłam - moja cierpliwość w tym czasie spała :) Przepis delikatnie zmodyfikowałam, pochodzi z Moje Wypieki. Aaa i wcale nie taki pracochłonny jakby się mogło wydawać ;)


Składniki:
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 75 g rodzynek koryntek
  • 150 ml ciemnego rumu
  • 210 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)
  • 100 kandyzowanego melona (użyłam kantalupa kandyzowana )
  • 75 g kandyzowanego mango
  • 80 g kiwi kandyzowane

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Wieczór wcześniej rodzynki sułtanki i koryntki wkładamy do miseczki i zalewamy 150 ml rumu, przykrywamy talerzykiem.
  • W dzień pieczenia mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy.
  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując szybko do połączenia się składników. Na koniec za pomocą łyżki musimy wmieszać bakalie, namoczone rodzynki i pozostały rum. Ciasto przekładamy do keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Cisto w keksówce wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i w tej temperaturze pieczemy przez 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze przez około 35 - 40  minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. Wystudzone ciasto polewamy polewą i posypujemy posiekanymi kandyzowanymi owocami.
POLEWA:
  • 150 g białej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • duża garść posiekanych bakalii
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy w rondelku, po zagotowaniu zestawiamy z gazu wrzucamy połamaną na kawałeczki białą czekoladę i energicznie mieszamy przez kilka minut do czasu powstania gęstej masy, którą wylewamy na upieczony i wystudzony keks. Na wierzch wysypujemy posiekane bakalie.
Polewa jest pyszna - musicie spróbować. W dniu jej przygotowania polew była koloru ecru, a na drugi dzień jak już zastygła zrobiła się śnieżno biała - dla mnie super!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger