Babeczki idealne do kawy. Nie za słodkie, mięciutkie. Słodyczy nadaje bita śmietana. Te muffiny piekłam wiele razy, tym razem improwizowałam i zamiast bitej śmietany na wierzch wyłożyłam zmiksowany z cukrem pudrem serek mascarpone. Wyszło pysznie! Przepis pochodzi z Moje Wypieki.
Składniki na 12 babeczek:
- 110 g masła
- 110 g jasnego brązowego cukru
- 110 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 2,5 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 jajka
- 1 łyżka likieru Amaretto
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy do miseczki. W drugiej misce masło miksujemy na puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Muffinki studzimy na kratce i zabieramy się do ubijania bitej śmietany.
Bita śmietana:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią
- 3 łyżki kakao do posypania
Wykonanie:
Cukier puder przesiewamy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder i krótko miksujemy.
Babeczki zdobimy bitą śmietaną na koniec delikatnie oprószamy gorzkim kakao. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Piękne są! I ta bita śmietana taka fajna wyszła.
OdpowiedzUsuńW tym przypadku użyłam serka mascarpone tylko, napisałam o tym w kilku słowach pod pierwszym zdjęciem ;)
OdpowiedzUsuń