Chciałam zrobić tort inny niż wszystkie. Inspiracji szukałam na Moje Wypieki. Postanowiłam zaryzykować i upiec tort makowy - takiego jeszcze nigdy nie robiłam. Nie żałuję. Bardzo dobrze pracowało mi się z tym tortem. Co powiem o smaku? Ja nie próbowałam, ale z relacji solenizanta dowiedziałam się, że był bardzo dobry i wszystkim bardzo smakował. Z pewnością powtórzę ten przepis jeszcze raz, aby osobiście poznać smak :)
Składniki na 3 blaty biszkoptowo - makowe:
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml)
- 200 g maku (suchego, nie mielonego i niezaparzonego)
Wykonanie:
Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, następnie wymieszać z makiem.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po tym czasie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż cukier przestanie być wyczuwalny między palcami. Kiedy już dobrze zmiksujemy cukier z białkami dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.
Do masy jajecznej stopniowo wsypujemy mieszankę mąk i maku i musimy delikatnie wymieszać wszystko szpatułką do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut do tzw, suchego patyczka.
Upieczony biszkopt studzimy i dopiero zimny możemy przekroić na trzy blaty biszkoptowe.
Nasączenie:
- 0,5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
- 3 łyżki rumu
Opcjonalnie:
- gorzka czekolada na dekorację
- kwaśny dżem, np. morelowy
- przyprawa do kawy i deserów KAMIS
Krem z białej czekolady:
- 300 g białej czekolady, posiekanej
- 400 ml śmietany kremówki 36%
Śmietankę kremówkę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, po tym czasie zestawiamy z palnika i wrzucamy posiekana białą czekoladę i odstawiamy na chwilkę. następnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady, studzimy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Schłodzoną mieszankę śmietanowo - czekoladową wyciągamy z lodówki i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Nie ubijamy zbyt długo, żeby krem się nie zważył. Ubijamy podobnie jak ubijamy samą kremówkę.
Wykonanie:
Na paterę układamy pierwszy biszkoptowy blat, który nasączamy 1/3 ponczu. Na blacie rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który również ponczujemy, następnie smarujemy kremem i przykrywamy trzecim blatem. Cały tort obsmarowujemy kremem i możemy ozdobić ulubionymi ozdobami wykonanymi przez siebie z czekolady. Ja brzegi tortu dodatkowo posypałam przyprawą do kawy deserów KAMIS.
Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Tort można również posmarować cienką warstwą kwaśnego dżemu, pod warstwami kremu.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Zachwycająca dekoracja, podziwiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba `Gin` :)
Usuń