marca 17, 2014

Tort Makowy z Kremem z Białej Czekolady


Chciałam zrobić tort inny niż wszystkie. Inspiracji szukałam na Moje Wypieki. Postanowiłam zaryzykować i upiec tort makowy - takiego jeszcze nigdy nie robiłam. Nie żałuję. Bardzo dobrze pracowało mi się z tym tortem. Co powiem o smaku? Ja nie próbowałam, ale z relacji solenizanta dowiedziałam się, że był bardzo dobry i wszystkim bardzo smakował. Z pewnością powtórzę ten przepis jeszcze raz, aby osobiście poznać smak :)


Składniki na 3 blaty biszkoptowo - makowe:
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml)
  • 200 g maku (suchego, nie mielonego i niezaparzonego)

Wykonanie:
Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, następnie wymieszać z makiem.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po tym czasie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż  cukier przestanie być wyczuwalny między palcami. Kiedy już dobrze zmiksujemy cukier z białkami dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.

Do masy jajecznej stopniowo wsypujemy mieszankę mąk i maku i musimy delikatnie wymieszać wszystko szpatułką do połączenia składników.

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut do tzw, suchego patyczka.

Upieczony biszkopt studzimy i dopiero zimny możemy przekroić na trzy blaty biszkoptowe.


Nasączenie:
  • 0,5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
  • 3 łyżki rumu

Opcjonalnie:
  • gorzka czekolada na dekorację
  • kwaśny dżem, np. morelowy
  • przyprawa do kawy i deserów KAMIS
Krem z białej czekolady:
  • 300 g białej czekolady, posiekanej
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
Śmietankę kremówkę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, po tym czasie zestawiamy z palnika i wrzucamy posiekana białą czekoladę i odstawiamy na chwilkę. następnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady, studzimy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Schłodzoną mieszankę śmietanowo - czekoladową wyciągamy z lodówki i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Nie ubijamy zbyt długo, żeby krem się nie zważył. Ubijamy podobnie jak ubijamy samą kremówkę.


Wykonanie:
Na paterę układamy pierwszy biszkoptowy blat, który nasączamy 1/3 ponczu. Na blacie rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który również ponczujemy, następnie smarujemy kremem i przykrywamy trzecim blatem. Cały tort obsmarowujemy kremem i możemy ozdobić ulubionymi ozdobami wykonanymi przez siebie z czekolady. Ja brzegi tortu dodatkowo posypałam przyprawą do kawy deserów KAMIS.
Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Tort można również posmarować cienką warstwą kwaśnego dżemu, pod warstwami kremu.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) 


2 komentarze:

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger