marca 15, 2014

Spaghetti a`la Carbonarra z Tuńczykiem


Mój synuś uwielbia spaghetti a`la carbonarra, uwielbia też tuńczyka. Któregoś dnia na tablicy FB wyskoczył mi przepis Asi z Kwestia Smaku na Spaghetti Carbonarra z Tuńczykiem - to chyba było przeznaczenie :) Od razu pobiegłam do sklepu po składniki. Dziecko na wieść co będzie na obiad aż podskoczył z radości. Danie pyszniutkie. Danie szybciutkie. Wbrew pozorom bardzo sycące. Polecam, zachęcam Was abyście zrobili to danie w domu, oczywiście jeśli lubicie tuńczyka ;)



Składniki na 2 porcje:
  • 120 g makaronu spaghetti (ja użyłam La Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki startego parmezanu lub sera grana padano


Wykonanie:
Siekamy natkę pietruszki, czosnek kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy czosnek, a pod koniec smażenia dodajemy pietruszkę. W między czasie wstawiamy wodę na makaron. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Do miseczki wlewamy śmietankę kremówkę, żółtka, sól i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ale musimy zostawić sobie około 5  łyżek wody, którą wlewamy do miseczki z kremówką i żółtkami. Odcedzony makaron z powrotem wkładamy do garnka, który stawiamy na bardzo małym ogniu. Do makaronu dodajemy sos śmietanowy, następnie czosnek z natką pietruszki oraz kawałki tuńczyka. Całość podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Nie podgrzewamy zbyt długo, aby żółtka za bardzo się nie ścięły, nasz sos musi być płynny. Na koniec od razu przekładamy najlepiej do głębokich talerzy, posypujemy parmezanem i smacznego :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



4 komentarze:

  1. zmieniłabym nazwę stanowczo, poza tym, pewnie fajnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisząc a`la, to znaczy , że danie jest w stylu carbonary, czyli schemat przygotowania podobny, a nie oryginał. W oryginalnej carbonarze nie używa się w ogóle kremówki, więc musiałabyś przekonać kilka tysięcy autorek przepisów o zmianę nazwy :) Nie zamierzam niczego zmieniać. Danie faktycznie jest pyszne.Pozdrawiam Serdecznie

      Usuń
    2. poza jajkami nic tu nie widzę z oryginału, ale i tak kluchy lubię

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger