- 120 g makaronu spaghetti (ja użyłam La Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremówki 30%
- 2 żółtka
- 4 łyżki startego parmezanu lub sera grana padano
Siekamy natkę pietruszki, czosnek kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy czosnek, a pod koniec smażenia dodajemy pietruszkę. W między czasie wstawiamy wodę na makaron. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Do miseczki wlewamy śmietankę kremówkę, żółtka, sól i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ale musimy zostawić sobie około 5 łyżek wody, którą wlewamy do miseczki z kremówką i żółtkami. Odcedzony makaron z powrotem wkładamy do garnka, który stawiamy na bardzo małym ogniu. Do makaronu dodajemy sos śmietanowy, następnie czosnek z natką pietruszki oraz kawałki tuńczyka. Całość podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Nie podgrzewamy zbyt długo, aby żółtka za bardzo się nie ścięły, nasz sos musi być płynny. Na koniec od razu przekładamy najlepiej do głębokich talerzy, posypujemy parmezanem i smacznego :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Pyszna :)
OdpowiedzUsuńzmieniłabym nazwę stanowczo, poza tym, pewnie fajnie smakuje
OdpowiedzUsuńPisząc a`la, to znaczy , że danie jest w stylu carbonary, czyli schemat przygotowania podobny, a nie oryginał. W oryginalnej carbonarze nie używa się w ogóle kremówki, więc musiałabyś przekonać kilka tysięcy autorek przepisów o zmianę nazwy :) Nie zamierzam niczego zmieniać. Danie faktycznie jest pyszne.Pozdrawiam Serdecznie
Usuńpoza jajkami nic tu nie widzę z oryginału, ale i tak kluchy lubię
Usuń