Składniki:
Spód:
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 120 g zmielonych orzechów laskowych Skworcu
- 50 g cukru
- 150 g masła, zimnego i twardego
- 1 jajko
- 300 g czekolady mlecznej
- 2 garście pokrojonych na mniejsze kawałki orzechów brazylijskich Skworcu
- 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- u mnie były to posiekane orzechy brazylijskie
Forma o wymiarach 20*30 cm
Spód: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielone orzechy laskowe (mieliłam w malakserze), wsypujemy cukier.Wszystkie suche składniki mieszamy łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zawijamy boki tak, aby potem masa nam nie ściekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy cały spód, ponownie władamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu)w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor.
Masa czekoladowa: Roztapiamy czekoladę razem z kremówką. Po roztopieniu wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy i przekładamy na wystudzony spód. Możemy udekorować posiekanymi orzechami po wierzchu.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
przepis na mazurek po świętach? i komu się ma to teraz przydać, mi jako czytelnikowi na pewno nie.
OdpowiedzUsuńWidocznie jesteś wyjątkowy :) Posty z mazurkami po świętach powstały właśnie na prośby odbiorców, mojego bloga. Jak tak strasznie przeszkadzają Ci posty zamieszczane przeze mnie - nie musisz tu zaglądać, po co masz się irytować mój Drogi Anonimie ;) Miłego Dnia.
UsuńDość słodki ale nawet dobry;)
OdpowiedzUsuń