- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 duży filet z kurczaka
- 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej Mroźna Kraina (sklep Biedronka) - ta mieszanka zawiera pędy bambusa, grzybki mun, marchew,paprykę, por
- duża łyżka masła
- sól prowansalska Kamis
- mieszanka ognista w młynku Kamis
- świeżo zmielony pieprz czarny Kamis
- kilka listków świeżego oregano
- słodka papryka w proszku Kamis
Sałatka:
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- sól prowansalska
- 7 listków mięty pomarańczowej
- kilkanaście listków różnych sałat
- kilka listków rukoli
- 1 mała cebulka dymka ze szczypiorem
- kawałek świeżego ogórka
- 3 rzodkiewki
- łyżka ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni
Wykonanie:
W woku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Posypujemy sola prowansalską, ognistą mieszanką i pieprzem i dusimy klika minut. Po tym na mięso wkładamy mieszankę mrożonych warzyw, przykrywamy i dusimy do momentu, aż warzywa będą kruche. W tej mieszance najwięcej czasu potrzebują pędy bambusa, więc ja jak czuję, że bambus jest gotowy, wiem, że reszta warzyw również już jest dobra. Na koniec doprawiamy papryką słodką w proszku.
Kasza bulgur:
1 szklankę kaszy bulgur zalewamy dwoma szklankami zimnej wody,solimy i doprowadzamy do wrzenia i od tego czasu zmniejszamy maksymalnie ogień i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Z jednej szklanki suchej kaszy po ugotowaniu otrzymujemy około 4 szklanek ugotowanej kaszy.
Sałatka:
Warzywa myjemy i osuszamy w ręczniku. Sałatę rwiemy na kawałki, miętę, szczypiorek siekamy, rzodkiew kroimy w plasterki, ogórek w kostkę. W małej miseczce mieszamy olej z przyprawami. Tuz przed podaniem wlewamy go do warzyw i szybko mieszamy aby pokrył wszystkie warzywa.
Ps. Oprócz ogórka i rzodkiewek wszystkie pozostałe warzywa pochodzą z mojej balkonowej uprawy, którą możecie zobaczyć na fanpage`u na portalu Facebook w albumie BLAKON 2014 :)
CAŁOŚĆ:
Ja w pierwszej kolejności wyłożyłam kaszę, na części której wyłożyłam warzywa z kurczakiem, a obok umieściłam sałatkę. Podczas jedzenia i tak wszystko wymieszało się na talerzu tworząc naprawdę ciekawy i super smak!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
/*post zawiera lokowanie produktu - garnek i wok z linii Granitium włoskiej firmy Ballarini/