maja 31, 2014

Makaron Truskawkowo - Serowy z Miętą i Migdałami



Tak zwyczajnie. Tak po prostu. Ulubiony makaron, dojrzałe owoce, cóż więcej chcieć? Spróbujcie - pyszne! Przepis pochodzi z mojej głowy :) Aaa i przypominam, jeśli gotujecie, pieczecie, korzystając z przepisów z mojego bloga - zróbcie zdjęcie potrawy i przysyłajcie do Waszej galerii, którą jak na razie tworzę na fan page`u na portalu Facebook. Jeśli zbiorę więcej zdjęć - galerię tą umieszczę na blogu.



Składniki 2 porcje:
  • 2/3 opakowania makaronu muszelki 
  • 200 g sera białego półtłustego
  • cukier puder - do smaku
  • truskawki
  • cukier drobny
  • płatki migdałów
  • kilka listków świeżej mięty

Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Część truskawek blendujemy z drobnym cukrem, mus wlewamy do rondelka i redukujemy, odparowując część płynu.

Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki.

Ser biały miksujemy mikserem na gładką masę, dodajemy cukier puder do smaku. 

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.

Listki mięty płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.

Na talerzu zrobiłam szlaczki z musu truskawkowego, na które ułożyłam muszelki makaronowe. W muszelkach umieściłam nasz słodki ser biały, po jednej cząstce truskawki. Całość delikatnie polałam musem truskawkowym, posypałam uprażonymi płatkami migdałów. Danie obsypałam pozostałymi cząstkami truskawek i listkami mięty. 
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


/*post zawiera lokowanie produktu - garnek i rondel serii Granitium włoskiej firmy Ballarini/
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger