maja 09, 2014

Spirulina - co , jak, z czym i dlaczego?



Spirulina nazywana jest pożywieniem przyszłości, bogatym w witaminy, a ubogim w kalorie. Brzmi obiecująco. Pierwszy raz usłyszałam o algach w jakimś programie śniadaniowym. Jestem typem ciekawym, więc w mojej głowie narodziła się myśl "Muszę to mieć!". W sklepie Skworcu znalazłam produkt i niedługo po tym spirulina zawitała w mojej kuchni. Następnym krokiem było przeszukiwanie internetu i czytanie, czytanie, czytanie o spirulinie. Dzięki temu wiem, że ten produkt nie tylko trafi do mojego uładu pokarmowego, ale także na twarz, a może nie tylko na nią.



Spirulina czasami nazywana jest "zielonym złotem", "wodnym żeń-szeniem", "mlekiem Matki Ziemi".


Co kryje się pod nazwą Spirulina?
Jest to niebieskozielona mikroalga. Spirulina, to handlowa nazwa sinic. Jej skład to 58-63% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów. Jest najbogatszym źródłem białka, które trawione jest w 85%, a na przykład białko pochodzące z wołowiny trawione jest w 20%. Spirulina zawiera najwięcej beta-karotenu i kwasów nukleinowych spośród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych.



Spirulina zawiera:
  • białko, zawartość trzykrotnie przewyższa to zawarte w wołowinie i rybach
  • beta-karoten
  • witaminy A,C,D,K,E
  • łatwo przyswajalne żelazo, co przyczynia się do produkcji hemoglobiny i erytrocytów
  • magnez
  • jod
  • selen
  • potas
  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
  • kwas alfa-linolenowy
  • kwas linolowy
  • kwas eikozapentaenowy (EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  • chlorofil i fitocyjanina znajdująca się w spirulinie ograniczają niszczycielski wpływ wolnych rodników na komórki oraz wspomagają oczyszczanie organizmu. Ponadto fitocyjanina ma pobudzający wpływ na szpik kostny
Włączenie tej mikroalgi do diety sprawia, że organizm dostaje bardzo zdrowe składniki. Oczyszcza się ze szkodliwych składników i metali ciężkich. Udowodniono, że 1 g spiruliny ma tyle samo wartości odżywczych co 1 kg warzyw! Można ją dodawać do koktajli, sosów, dipów i wielu innych potraw. Nie możemy zapomnieć, że spirulina każde danie zabarwi na kolor zielony!


 

Właściwości:
  • obniża stężęnie cholesterolu we krwii
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • ma działanie antynowotworowe
  • pomaga w leczeniu cukrzycy
  • wspomaga odchudzanie (fenyloalanina ogranicza apetyt)
  • pobudza procesy krwiotwórcze
  • działa przeciwwirusowo
  • usprawnia procesy metaboliczne
  • poprawia funkcjonowanie narządu wzroku
  • spirulina i jej wyciągi posiadają właściwości antyalergiczne
  • oczyszcza nerki, wątrobę z toksyn
Zalecana jest szczególnie:
  • osobom osłabionym
  • z niedoborami żelaza
  • stosującym diety odchudzające
  • wegetarianom

Spiruliny nie powinno się podawać:
  • dzieciom
  • kobietom w ciąży
  • karmiącym matkom
  • osobom z nadczynnością tarczycy
Nie zawiera związków toksycznych, wytwarzanych przez inne sinice.

SERDECZNIE pozdrawia BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger