czerwca 08, 2014

Sernik z Mango na Spodzie z Karmelizowanych Migdałów



Dla mnie to sernik idealny! Kremowy, ciekawy w smaku, prosty i szybki w wykonaniu i nie opada! Obwódka wypełniona przecierem mango, migdałowy spód... musicie koniecznie sprawdzić w swojej kuchni ten przepis. Jakiś czas temu zobaczyłam na blogu White Plate oba serniki z mango i od tamtej pory nie dawały mi spokoju. To własnie dla tych serników odnalazłam przecier mango w sklepie Kuchnie Świata. Autorka przepisu wspomniała, że przecier z mango bywa również w sklepach Rossman, na półce ze zdrową żywnością. Piekłam z przepisu pochodzącego ze strony White Plate. Polecam!



Składniki na tortownicę 20 cm średnicy:

Spód:
Masa:
  • 1/2 sera trzykrotnie mielonego (ja użyłam sera półtłustego w kostkach)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 4 jajka M lub 3 jajka L
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu
  • 3/4 szklanki przecieru mango (można zmiksować 1 duże, dojrzałe mango)

Wykonanie:
Spód: Migdały podprażyłam na suchej patelni, przełożyłam je do miseczki. Na rozgrzaną patelnię wsypałam cukier trzcinowy i rozpuściłam. Wrzuciłam podprażone migdały, które obtoczyłam w powstałym karmelu. Następnie przełożyłam do blendera i zmiksowałam na drobniejsze kawałki, anie nie na proszek!


Masa: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki lekko posmarowałam masłem. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni. Na dno tortownicy wyłożyłam zmiksowane karmelizowane migdały i odstawiłam na bok. Teraz mogłam zabrać się za masę. Ser dosyć długo miksowałam mikserem, aby zrobił się kremowy i gładki. Do takiego sera wsypałam cukier, przecier z mango, budyń i pastę z wanilii. Podane składniki mieszałam łyżką, dopiero gdy zaczęłam dodawać jajka po każdym jajku przemiksowałam masę mikserem, tylko do połączenia się składników. Masę delikatnie przelałam na migdałowy spód. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 60 minut. Uwagę zwracałam tylko na to czy boki dobrze się upiekły, a środek sernika żeby był lekko ścięty. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i sernik studził się w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimny wstawiłam do lodówki na całą noc.


Ps. Przed wstawieniem do piekarnika na wierzchu sernika zrobiłam małe kropki z musu z mango, z których za pomocą wykałaczki zrobiłam sobie takie esy floresy. Ta czynność spowodowała, że w tych miejscach podczas pieczenia zrobiły się takie szczeliny jakie widać na zdjęciach, w których zgromadził się przecier z mango. Dało to świetny efekt smakowy, a i wizualny tez mi się podoba :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

6 komentarzy:

  1. Ostatnio bardzo lumimy mango i dodawałybymy je do wszytskiego :) ten sernik wygląda OBŁĘDNIE:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytając te wszystkie komentarze robi mi się tak ciepło na serduchu:) Dziękuję! Cieszę się, że podoba Wam się ten sernik - mój faworyt, zaraz po serniku pieczonym z truskawkami :) Pozdrawiam! Oczywiście zapraszam do lajkowania fan page`a bloga, tam więcej widać, dużo się dzieje i tam możecie na przykład zobaczyć co Blondynka hoduje na balkonie w tym roku :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja dawno tutaj u Ciebie nie byłam :) a Ty kusisz takimi pysznościami :) wpraszam się ! bez dwóch zdań! :) genialny sernik Magda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna propozycja do kawki :)
    Chętnie bym zjadła! :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciekawe smaki serników, Twój wygląda rewelacyjnie!!! Chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger