lipca 31, 2014

Drożdżówki z Serem i Jagodami


Drożdżówki z jagodami, z których nie wylewają się jagody - to jest to! Pyszne, delikatne i długo zachowujące świeżość. Do dzieła Kochani!


Składniki na 12 szt:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g masła roztopionego
  • 1 mała łyżeczka pasty waniliowej Skworcu

Nadzienie serowe:
  • 1 kostka sera białego ( u mnie 250 g)
  • 1 żółtko
  • domowy cukier z wanilią do smaku
  • garść jagód (mogą być mrożone)
Dodatkowo: 

Słowo kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków.

Wykonanie:
Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem, odrobinę zagarniając mąkę i ten rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam słodkim nadzieniem serowym, na które wysypałam jagody. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką, część tylko cukrem perlistym, a te które lukrowałam po upieczeniu nie smarowałam niczym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

6 komentarzy:

  1. Ależ piękne Ci się udały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ja moge sie wprosic na te drozdzowki? rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wytłumacz , proszę jak ma wyglądać pokrojenie ciasta na drożdżówki. Jeżeli to ma być duży prostokąt ciasta, to po złożeniu na trzy, wyjdą chyba zbyt duże te drożdżówki. Nie bardzo rozumiem. Wyglądają super i bardzo chcę je zrobić. Odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, w Drożdżówkach z serem i czarną porzeczką te etapy pokazałam na zdjęciach, zerknij tam, tu w razie czego wklejam Ci link do przepisu: http://blondynkagotuje.blogspot.com/2014/07/drozdzowki-z-serem-i-z-czarna-porzeczka.html

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger