lipca 30, 2014

Udka z Kurczaka w Sosie Warzywno - Pieczarkowym


Dobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam.


Składniki na 2 - 3 osoby:
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 2 marchewki
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 100 ml wody
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz biały



Wykonanie:
Udka myjemy osuszamy, każde podudzie dzielimy na dwie części. Opruszamy solą, pieprzem z każdej strony. W woku rozgrzewamy olej, składamy mięso i smażymy 30 minut. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki musimy oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą (zamiast wody możemy użyć śmietany) i wlewamy do mięsa. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Udka i warzywa nakładamy na talerze. Ja podałam z ryżem udekorowanym natką pietruszki. Ryż układałam przy pomocy obręczy do potraw.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



/*post zawiera lokowanie produktu - Wok linii Whitestone Salento Ballarini/
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger