Dobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam.
Składniki na 2 - 3 osoby:
- 2 podudzia z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 2 marchewki
- 4 średnie pieczarki
- 1 zielona papryka
- 1 łyżeczka mąki
- 100 ml wody
- 1 gałązka natki pietruszki
- olej
- sól
- pieprz biały
Wykonanie:
Udka myjemy osuszamy, każde podudzie dzielimy na dwie części. Opruszamy solą, pieprzem z każdej strony. W woku rozgrzewamy olej, składamy mięso i smażymy 30 minut. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki musimy oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą (zamiast wody możemy użyć śmietany) i wlewamy do mięsa. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Udka i warzywa nakładamy na talerze. Ja podałam z ryżem udekorowanym natką pietruszki. Ryż układałam przy pomocy obręczy do potraw.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
/*post zawiera lokowanie produktu - Wok linii Whitestone Salento Ballarini/