sierpnia 07, 2014

Dżem Malinowy z Miętą


Dalszy ciąg zabaw z malinami. Dżem z miętą? Czemu nie! Ryzyko często popłaca. Moje tegoroczne dżemy malinowe mają duszę :) 


Składniki:
  • 1 kg malin
  • ok.500 g cukru
  • 6 gałązek świeżej mięty

Wykonanie:
Na początku napiszę to co z pewnością interesuje Was najbardziej. Ile dżemu wychodzi z tej ilości? Słoik 500 ml i 1/2 szklanki, czyli 625 ml dżemu. Jednak mimo wszystko warto! Jak się zabrać za ten dżem? Maliny przebrać, wrzucić do woka, na małym ogniu smażyć przez około 3 godziny, jak już puszczą sok, dodać cukier, a potem gałązki mięty. Jak już pulpa malinowa zacznie przybierać konsystencję dżemu, gałązki mięty wyciągamy, połowę zawartości przecieramy przez sito i przetarty mus z powrotem wlewamy do dżemu. Gorący dżem przekładamy do słoika, który zakręcamy i odstawiamy na ściereczkę dnem do góry.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


/*post zawiera lokowanie produktu - Wok Salento Whitestone Ballarini/
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger