października 04, 2014

Muszelki z Sosem Burrito!


Podaję Wam składniki na dużą porcję, z której możecie przygotować zarówno 4 burrito i zostanie Wam jeszcze sos do makaronu. Ja tak właśnie zrobiłam. Nie chciałam wyrzucać sosu po burrito, postanowiłam podać go z makaronem i wyszło pyszne połączenie. Czyli sos do burrito to obiad na kilka osób lub dla dwóch na kilka dni. 
Źródło przepisu: Kwestia Smaku.



Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu muszelki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza)
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Skworcu
  • 1/3 pieprzu cayenne
  • odrobina kminu rzymskiego
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano Skworcu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
W pierwszej kolejności rozgrzałam woka, wlałam oliwę i na rozgrzaną wyłożyłam mięso mielone, które podsmażyłam. Dodałam przyprawy, wymieszałam i na mięso wyłożyłam mieszankę warzyw. Woka przykryłam pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Podczas przygotowywania sosu makaron ugotowałam w osolonej wodzie.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



/*post zawiera lokowanie produktu - Wok Salento White Stone włoskiej firmy Ballarini/
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger