listopada 30, 2014

Herbatka górska, czyli Gojnik (sideritis scardica)

 

Cz tu będzie przepis? Nie. Troszkę informacji. Troszkę moich myśli. Kto ma ochotę niech zostanie dłużej, będzie mi miło :)



Czym jest Gojnik scardica?
Jest to bardzo popularny napój w Grecji, Turcji, Macedonii i Albanii. Bułgarzy uważają, że Sideritis Scardica to ceniony afrodyzjak, nazywają go "bułgarską viagrą". Skoro to ziółko działa na Bułgarów, czy podziała na Polaków? Tu przydałaby się opinia jakiegoś pana :) Na mnie w tej kwestii nie podziałała :) W starożytnych czasach Gojnik stosowany był jako roślina zdolna do leczenia ran spowodowanych przez żelazną broń na polach walki. Brakło mi odwagi, aby sprawdzić to działanie :) Proszę, Wy tego też nie sprawdzajcie!



Wrażenia Blondynki:
Przyznam, że całkiem miłe wrażenia. Na co dzień nie pijam żadnych ziółek. Pijam zielone, czerwone i białe herbaty. Przez to moje popijanie, jestem przyzwyczajenie do smaku gorzkiego, korzennego, liściastego, że tak powiem smaku. Gojnik w pierwszej chwili zachwycił mnie wyglądem. Prawie półmetrowe gałązki wyglądają niesamowicie!  Kłosy z kwiatami nabierają dodatkowego wdzięku pływając we wrzącej wodzie. Parzyłam na dwa sposoby: na lenia i tak jak proponuje właścicielka zaprzyjaźnionego sklepu, w którym nabyłam tą herbatkę - Grecki Kiosk, czyli gotowanie całych gałązek z kwiatami przez kilka minut, ale o parzeniu za chwilkę. Do dziś nie mam pojęcia dlaczego nazywa się herbatką coś co w rzeczywistości jest ziołem? Smak? Przyjemny. Nie jest cierpki, nie jest gorzki, po prostu przyjemny i co najdziwniejsze przyciąga do tego stopnia, że filiżankę opróżniłam do ostatniej kropli. Napój jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. W najbliższym czasie zamierzam coś dorzucić do tej "herbatki". Co to jest to "coś"? Jeszcze nie wiem, może cytryna, a może coś innego? Na bieżąco będę informować na fan page`u bloga Blondynka Gotuje - zapraszam. Oprócz dobroczynnych właściwościach zdrowotnych, o których napisałam poniżej dowiedziałam się, że np. grecy pijają górską herbatkę zazwyczaj po posiłkach.



Właściwości zdrowotne:
  • stosuje się go na trawienie
  • pobudza układ krążenia
  • działa wspomagająco przy przeziębieniu, kaszlu, grypie i alergii,
  • ma zastosowanie w medycynie ludowej przy leczeniu ostrego i przewlekłego zapalenia oskrzeli, duszności, przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka, poprawia wydajność fizyczną uszkodzonej wątrobie,
  • zawiera znaczne ilości flawonoidów, tanin, przeciwutleniaczy, żelaza, cynku, potasu, kobaltu, sodu oraz olejków eterycznych.
Z tego wynika, że ta nasza herbatka jest wartościowa i korzystnie wpływa na ludzki organizm.


Pić, ale jak?
NA LENIA: 1-2 kwiatki, czyli jak ja to określam kłosy zalać gorącą wodą i zaparzać pod przykryciem przez 3-5 minut.
NA SPOKOJNIE: 2-3 gałązki zalewamy wodą i gotujemy 2-3 minuty, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Tak jak wspomniałam wcześniej pijemy na ciepło lub na zimno. 

Ja będę ją pić nadal, bo dla mnie jest smaczna. Chciałabym poznać odpowiedź na to czy Górska Herbatka działa na moich rodaków płci przeciwnej jak ponoć działa na Bułgarów ;) 
POZDRAWIA Was SERDECZNIE
Wasza BLONDYNKA:)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger